El Valle de Anton

Op 2,5 uur rijden vanaf Panama City ligt El Valle de Anton. Dit dorpje is gebouwd in wat de resten zijn van een uitgestorven vulkaan. Hier geen drukte of hitte maar een heerlijk relaxt sfeertje, een heerlijk temperatuurtje en geen massa toerisme. Toerisme is overigens een groot woord. Wij hebben er maximaal 10 gezien ;-).

Vanaf Panama stad kun je er gemakkelijk komen. De busjes vertrekken elk uur vanaf het bus terminal en na 2,5 uur en 4,5 euro armer ben je in Valle de Anton. De busrit is al een beleving op zich gezien er wordt geprobeerd om zo veel mogelijk mensen in een bus te proppen waarbij er overal waar mensen staan wordt gestopt en getoeterd.

DCIM101GOPRO

Er zijn genoeg activiteiten om je twee tot drie dagen te vermaken in El Valle de Anton, buiten de tijd die je wilt spenderen in de hangmat met een glaasje locale rum. Voor ons waren dit de highlights:

La India dormida:
1 van de mooiste (ook pittig) dingen om te doen is de klim naar La India Dormida. Een hike die alles behalve toeristisch is en wat ons een paar keer verkeerd heeft doen laten lopen. Het is prachtig en om onze mede reizigers te helpen hierbij onze tips:

De hike is een klim van ruim een uur waarbij je echt moet klimmen over rotsen. Als je in een splitsing terecht komt kijk dan goed naar de stenen daar staat op gekrast welke kant je op moet. Dus niet zoals wij stoïcijns doorlopen.  Onderweg kom je twee watervallen tegen waarbij je na de laatste goed moet op letten voor een blauw touwtje. Hier moet je links verder klimmen en ja dit is een pad en geen grap.

Na 20 minuten en heel veel zweet verder kom je bij een uitzichtpunt met een overkapping.

Je bent er nog niet, je klautert verder over de boomstronken, oude lavarotsen en een heel smal pad met een heftige afgrond (sorry pap) waarna je de top bereikt. Wouw!

Terug is lastig vooral als het de nacht daarvoor geregend heeft. Zorg voor goede schoenen en snacks om je energie aan te vullen. Entree is 3 dollar en er zijn locale gidsen die je voor een bedrag kunt inhuren. Het is niet nodig en is prima zelf te doen.

Fietsen en een drankje naar de lokale kroeg:
Doordat El Valle de Anton in een vallei ligt kun je er goed fietsen.  De omgeving is prachtig en het is redelijk vlak. Er is geen nachtleven in El Valle maar er is een kroeg die vanaf 09:00 uur open is en ook vanaf dan wordt bezocht door de lokale bevolking. Je fiets gewoon naar binnen (ook geen grap) en zet je fiets naast je tafel neer en besteld een rum cola of een biertje voor 1 dollar. Je bent de attractie van de dag met nieuwe vrienden 😉

Restaurant tip:
Tegenover de wittte kerk met heel veel groen zit een restaurant zonder menu kaart. Geweldig eten hoewel we van te voren geen idee hadden wat we kregen. Aanrader!

Hosteltip:
Hostel La casa de Juan: gezellig en knus hostel. Mooie omgeving en goede hangmatten. Wel deet nodig want in El Valle zittten een hoop muggen.

 

Een gedachte over “El Valle de Anton”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.