Het zuiden van Palawan – Rizal (part 1)

In de Lonely Planet van de Filipijnen vind je het volgende als het gaat om het zuiden van Palawan: Alleen voor avontuurlijke types, de mensen die ons goed kennen weten dat wij hier dan nieuwsgierig van werden. Na een goede google search kwamen we via Air BNB terecht bij Momma Sally in Rizal. Een eigen villa op een privé strand. Dit zagen wij wel zitten.

Om in Rizal te komen is alleen niet gemakkelijk. Er gaan lokale bussen naar toe maar die doen er 6 hobbelige uren over waarna je nog een tricycle moet nemen naar momma Sally.  Een auto met chauffeur huren was ook nog een optie maar bij beide opties zouden we te lang opgevouwen in een auto zitten. Het werd dus de derde optie, die uiteraard werd afgeraden, namelijk van Puerto prinsesa naar Rizal op een motorbike. Iemand had ons wel kunnen waarschuwen over de 50 km onverharde weg  😉

Vol goede moed reden we ’s ochtend om 08:00 uur weg vanuit Puerto Princesa. nog even pinnen dachten we maar dat viel tegen,na tachtigduizend ATM’s te hebben geprobeerd is het uiteindelijk met de creditcard gelukt, neem geen ABN als bank als je veel reist. Uiteindelijk reden we om 08:30 eindelijk weg richting Rizal. De stad uitrijden is net zoals in elk andere stad in Azië een uitdaging maar als je hem eenmaal uit bent voel je je zo vrij als een vogel door de prachtige natuur van Palawan.

Langs de rijstvelden en door kleine dorpjes scheurden we met onze motorbikes richting het zuiden van Palawan.  De wegen hier zijn redelijk tot je bij het kruispunt van Quezon aankomt. Hierna moet je ruim 50 km over onverharde weg cruisen waarbij je elke minuut hoopt dat het bijna voorbij is. Helaas is dat niet het geval en doe je over deze kilometers toch bijna 3 uur om er doorheen te komen.

Maar dan heb je wel het echt Filipijnen, het pareltje waarbij wij de bezienswaardigheid zijn, waarbij iedereen naar je toetert, naar je zwaait en je glimlachend tegemoet komt. Hier zie je ongerepte jungle, rijstvelden waarop gewerkt wordt en worden de cola’s steeds goedkoper waarbij we bijna denken dat we nog geld toe krijgen. Het is hier prachtig en je zou bijna vergeten dat de weg dusdanig slecht is en dat elk uur voelt als twee uur.

Onderweg kun je om de reis te onderbreken stoppen bij de Estrella Falls. Een waterval, zelf in het droge seizoen, met alleen maar lokale toeristen waar je heerlijk kunt afkoelen en even kunt bijkomen van de reis.

Eindelijk komen we aan in Rizal, na nog 30 minuten over een nog slechtere weg worden we heel hartelijk welkom geheten door Momma Sally. Met een dikke knuffel en een koud biertje ploffen we neer in onze eigen villa op een privé strand. Hier gaan we uitrusten, genieten en het lokale leven ontdekken.

Wat we hier hebben gedaan…. Dit in de volgende blog 😉

Een gedachte over “Het zuiden van Palawan – Rizal (part 1)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.